Történetünkből

Első ökumenikus konferenciánk: "Kereszténység és Európa" - Debrecen, 2003. május 22.

Egy évvel Magyarország európai uniós csatlakozása előtt a Debreceni Református Kollégium dísztermében rendezett tanácskozást a KDF. A találkozó igei szolgálatát dr. Fekete Károly rektor adta, akit a közelmúltban választottak a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökévé, az első előadó pedig elődje, dr. Bölcskei Gusztáv, egyben az MRE Zsinatának lelkészi elnöke volt, aki jelenleg a hittudományi egyetem rektora. Felszólalt az evangélikus Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint Bosák Nándor katolikus megyéspüspök. Az előadások megjelentek a KDF Füzetek 1. kiadványban, a konferencia összefoglalóját pedig közzétesszük honlapunkon.

Egyesületünk múltjából: konferencia a Fogyatékkal Élők Európai Évében (2003. ápr. 26.)

„A keresztény ember felelőssége a fogyatékkal élők iránt” címmel rendezett konferenciát a KDF a budapesti Vakok Általános Iskolájában 2003. április 26-án. A tanácskozás mottójára – „Nincs emberem…” (János 5,7) – utalva Szászfalvi László egyesületi elnök a rendezvény legfőbb feladatát és lehetséges eredményét abban jelölte meg, hogy a fogyatékkal élők azt élhessék meg: „Van emberem, sőt egyre több emberünk van.” Ezt segítheti ez a nap is az állami döntéshozók, a segítő intézményrendszer szakemberei, illetve az egyháziak és civilek találkozásának megszervezésével.

Újabb emlékidézés: 2003. február végén indult a KDF és a Lakitelek Népfőiskola első közös közéleti kollégiuma

Kép az MPK hallgatókról

2003. február 28. - március 2. között került sor a Mindszenty József Politikai Kollégium első hétvégi képzési alkalmára a Lakitelek Népfőiskolán. Az elsősorban 18-35 év közötti, a közélet iránt érdeklődő katolikus fiatalok számára meghirdetett, kétéves kurzust Lezsák Sándor, a Népfőiskola kuratóriumi elnöke, Csallóközi Zoltán hittanár, a KDF alelnöke és Szécsi Árpád politológus, az egyesület titkára szervezték és vezették. A 60 fővel indult MJPK-t 2003 őszén protestáns "tükörkollégium" követte, amelynek Bethlen Gábor erdélyi fejedelem lett a névadója.

Tizenkét éve Csurgón tartotta első fórumát a KDF

2003. február 1-jén, a csurgói református kollégiumban rendezte meg első fórumát a Keresztény Demokrata Fórum egyesület. A találkozón – amelyre a messziről érkező vendég előadók a behavazott Dunántúlon éjjel keresztülautózva érkeztek meg – felszólalt Szászfalvi László országgyűlési képviselő, a szervezet ideiglenes elnöke, Lezsák Sándor KDF-alapító tag, a Magyar Demokrata Fórum alelnöke, valamint Szécsi Árpád politológus, az egyesület megbízott titkára.

Tizenkét éve, 2003 vízkeresztjén alakult meg a KDF

Tizenkét éve, 2003 vízkeresztjén, vagyis január 6-án tartotta alakuló ülését a Keresztény Demokrata Fórum egyesület Alapító Köre. Ebből az alkalomból a KDF elnöksége emlékévet hirdet az egyesület honlapján:

minden hónapban felidézzük az ökumenikus szellemi mozgalom életének főbb történéseit.

Elsőként a megalakulásról emlékezünk meg, felidézve a Magyar Távirati Iroda korabeli tudósítását 2003. január 6-ról.

Megalakult a Keresztény Demokrata Fórum Alapító Köre a Kossuth Klubban.

A KDF ökumenikus szellemi mozgalomként egyik szervező ereje lehet a magyar keresztény politizálást megújító törekvéseknek.